Een bronchoscopie is een kijkonderzoek in de luchtwegen. Bijvoorbeeld om te controleren of er een ontsteking zit. Of om de slijmvliezen te controleren. Bij het onderzoek wordt er een bestuurbare, dunne slang via de neus of mond naar binnen geschoven. Deze slang noemen we een bronchoscoop. Aan de bronchoscoop zit een kleine camera, die beeld uitzendt op een beeldscherm. De arts kan zo de luchtwegen goed bekijken. Soms is het nodig om stukjes slijmvlies weg te nemen voor onderzoek.

In het Juliana Kinderziekenhuis zijn we gespecialiseerd in kinderbronchoscopie. Dit onderzoek bij kinderen gebeurt altijd onder narcose. Dat betekent dat uw kind in slaap wordt gebracht. Het merkt dus niets van het onderzoek.

Bronchoscopie in het Juliana Kinderziekenhuis

Voor de bronchoscopie is er eerst een afspraak met de anesthesioloog. Die zorgt voor de narcose. Het kijkonderzoek gebeurt op de operatiekamer en duurt ongeveer een uur. Meestal hebben kinderen weinig last van de bronchoscopie. Na het onderzoek bespreekt de kinderlongarts de uitslag met u. Als er stukjes slijmvlies weggenomen zijn, wordt er een belafspraak met u gemaakt voor de uitslag.