Bijna alle kinderen hebben platvoeten als ze beginnen met lopen. Soms staan de enkels ook naar binnen. De kans is groot dat de platvoeten vanzelf verdwijnen als het kind ouder wordt. Bij de leeftijd van 10 jaar zijn de voeten meestal niet meer plat. Heeft u als ouder zelf ook platvoeten? Dan is de kans groter dat uw kind ook platvoeten houdt.

Bij jonge kinderen is de voet platter dan bij grotere kinderen en volwassenen. Dit komt omdat het vetkussentje onder de voet dikker is. Het kussentje vult de voetboog op. De spieren en banden in de voet zijn nog niet genoeg ontwikkeld om de voetboog goed te vormen. Daardoor zakt de voet wat in als het kind staat.

Een kinderplatvoet is soepel. Dit is goed te zien als het kind op schoot zit of op de tenen gaat staan. De voetboog is dan wel goed te zien.

Kinderen hebben zelf meestal geen last van hun platvoeten. Een behandeling is bijna nooit nodig. Steunzolen veranderen de ontwikkeling van de voet niet. Schoenen met stevigheid rond de hiel kunnen wel helpen om de voet te ondersteunen.

Wanneer hoef ik me geen zorgen te maken?

U heeft zich geen zorgen te maken als:

  • Uw kind geen pijnklachten heeft aan de voeten.
  • Er een voetboog zichtbaar is als het kind op de tenen staat of zit met loshangende benen.

Wanneer moet ik naar de huisarts of het consultatiebureau?

U kunt erover nadenken naar de huisarts of het consultatiebureau te gaan als:

  • Uw kind pijnklachten heeft aan de voeten.
  • Uw kind blaren/drukplekken op de voeten krijgt, ondanks schoenen die groot genoeg zijn.
  • De voet heel stijf aanvoelt.
  • Er een duidelijk verschil is tussen de rechter- en de linkervoet.

De huisarts of het consultatiebureau kan u doorverwijzen naar een gespecialiseerd fysiotherapeut of een orthopedisch chirurg van het Juliana Kinderziekenhuis.