Vaak zien ouders dat hun kind met de voeten naar binnen loopt. Kinderen hebben hier meestal zelf geen last van. Een kind kan wel met de voeten recht naar voren lopen, maar met rennen is dit moeilijker. Soms gaan ze dan ook zwabberen met de benen. Als kinderen zittend spelen, is dit meestal in de W-zit. De kleermakerszit is heel lastig voor deze kinderen.

Verschillende oorzaken van met de voeten naar binnen lopen

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een kind naar binnen loopt:

 • De voet zelf krult naar binnen (kommavoet of metatarsus adductus)
  Heel jonge kinderen (tot ongeveer 2 jaar) lopen meestal naar binnen door een afwijking in de voet of het onderbeen. De voeten zijn bijna altijd soepel en makkelijk recht te maken. In sommige gevallen is de voet te stug en is een behandeling nodig. Het probleem kan bij één of beide voeten voorkomen.
 • Het onderbeen is naar binnen gedraaid
  Een andere oorzaak van naar binnen lopen op jonge leeftijd (rond de 2 jaar) is een naar binnen gedraaid onderbeen. Hierdoor draait de voet ook naar binnen. Dit probleem kan bij één of beide voeten voorkomen. Soms komt dit samen voor met O-benen. De draaiing in het onderbeen verdwijnt vanzelf.
 • De stand van de heupen wijkt af
  De stand van de heupen is bij een kind anders dan bij een volwassene. De meeste kinderen lopen met de voeten naar binnen omdat de stand van de heupen nog anders is. Tijdens de groei verandert deze stand. Rond de leeftijd van 7 jaar is de draaing het grootst.
  Om goed te kunnen lopen, moeten sommige kinderen hun heup naar binnen draaien. De knie en de voet draaien dan mee naar binnen. Hierdoor gaat het kind met de voeten naar binnen lopen. Meestal komt dit probleem voor bij beide voeten, maar er kan een verschil zijn tussen de linker- en de rechtervoet.

Wanneer hoef ik me geen zorgen te maken?

U hoeft zich geen zorgen te maken als:

 • Uw kind geen pijn heeft aan de voeten.
 • Het naar binnen lopen tot 7 jaar wat toeneemt.
 • De stand van de voeten symmetrisch is.

Wanneer moet ik naar de huisarts of het consultatiebureau?

U kunt erover nadenken naar de huisarts of het consultatiebureau te gaan als:

 • Uw kind pijn heeft aan de voeten.
 • Er meer verschillen zijn tussen de benen.

De huisarts of het consultatiebureau kan u doorverwijzen naar een gespecialiseerd fysiotherapeut of een orthopedisch chirurg van het Juliana Kinderziekenhuis.