Leg eerlijk en rustig aan uw kind uit wat er gaat gebeuren. Dat kan met behulp van het fotoboek. Hierin ziet uw kind stap voor stap wat het kan verwachten.

Verdovingszalf

Voor de bloedafname in de arm of hand kunt u de huid verdoven met EMLA-zalf. In deze toverzalf zit een verdovende stof. Over de zalf plaatst u een speciale pleister. De zalf (en pleisters) kunt u bij de apotheek krijgen. Hiervoor heeft u een recept voor nodig. Vraag hiernaar bij de specialist of uw huisarts.

U kunt de zalf zelf aanbrengen in de elleboogholtes en op de handjes. Heeft uw kind een lichte huid? Dan moet de zalf 60 minuten intrekken. Bij een donkere huid werkt de zalf pas na 120 minuten. Breng de zalf dus op tijd aan. Meer informatie vindt u op deze pagina.

Wilt u liever dat de medewerkers van de Bloedafname de zalf aanbrengen? Dat kan als u zelf de zalf meeneemt. Houd in dat geval wel rekening met de wachttijd van het inwerken van de zalf.

Tijdens de bloedafname

Het beste en fijnste is het als uw kind ontspannen is tijdens de behandeling. Probeer uw kind daarom een beetje af te leiden door bijvoorbeeld tegen hem of haar te praten. In al onze ruimtes is voldoende afleidingsmateriaal. Zoals een televisie, speelgoed en vrolijke afbeeldingen op de muur.

Heeft uw kind eerder een vervelende ervaring gehad met bloedafname? Geeft dit dan aan onze medewerkers. Wij kunnen hier dan rekening mee houden.

Als de plek is verdoofd is, verwijdert de medewerker van de bloedafname de speciale pleister. Daarna wordt de plek schoongemaakt. Is de bloedafname in de arm of hand? Dan krijgt uw kind eerst een strakke band (stuwband) om de arm. Dit maakt de afname makkelijker. Hierna start de bloedafname. Er worden 1 of meerdere buisjes afgenomen bij uw kind.

Moet er bloed worden afgenomen uit de hiel of de vinger? Dan kan dit helaas niet verdoofd worden met EMLA-zalf. We maken deze plekken alleen schoon.