Hoe bereid u uw kind voor?

Leg aan uw kind rustig uit wat er gaat gebeuren. U mag eerlijk vertellen dat het prikje even pijn kan doen en dat uw kind best even mag huilen. Wanneer een kind ontspannen is, voelt hij of zij minder pijn. Probeer uw kind daarom een beetje af te leiden  door bijvoorbeeld tegen hem of haar te praten.

In al onze prikkamers hebben wij een televisie en speelgoed. En is elke prikkamer voorzien van vrolijke wandbekleding waar uw kind mee afgeleid kan worden. Heeft uw kind eerder een vervelende ervaring gehad met bloedprikken? Geeft dit dan aan bij één van de medewerkers. Wij kunnen hier dan rekening mee houden.

Verdovingszalf

Wanneer wij uw kind in de arm of het handje prikken, kunt u de huid van tevoren (laten) verdoven met een pijnstillende zalf. In deze zogeheten toverzalf zit een verdovende stof. De zalf brengt u met een speciale pleister aan op de plaats waar geprikt moet worden. De zalf kunt u alleen bij de apotheek krijgen. Hier heeft u een recept voor nodig. De zalf moet 30 minuten inwerken voordat de huid goed verdoofd is.

Het is raadzaam om de zalf in de elleboogholtes en op de handjes aan te brengen voordat u naar het ziekenhuis komt. De medewerkers van de bloedafname kunnen ook de zalf aanbrengen als u deze meeneemt. Houdt dan wel rekening met de wachttijd van het inwerken van de zalf.

Bloedprikken uit het hieltje of vingertje kunnen wij niet verdoven. Deze prikplaats maken wij alleen schoon.

Als de prikplaats verdoofd is, verwijdert de medewerker van de bloedafname de speciale pleister en maakt de prikplaats schoon. Bij bloedprikken uit de arm of het handje krijgt uw kind eerst een elastische band (stuwband) om de arm. Dit vergemakkelijkt het prikken. Met behulp van een dunne naald prikken wij vervolgens het bloedvat aan en koppelen dan één voor één de buisjes aan de huls.