Nieuws & Agenda
Wisseling van de wacht bij kinderchirurgen Juliana Kinderziekenhuis
28 november 2024Na 30 jaar neemt kinderchirurg Jan Hein Allema in december afscheid van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). Zijn opvolger Dominique Olthof staat klaar om het stokje van hem over te nemen. De kinderchirurgen blikken terug en vooruit op hun vak, het ziekenhuis en de ontwikkelingen binnen de kinderchirurgie.
Een tijd van veranderingen
Toen Jan Hein in 1995 startte als kinderchirurg in het JKZ, stond het ziekenhuis nog in de duinen aan de Van Welylaan. Na een tussenperiode op de Sportlaan verhuisde het in 2015 naar het moderne en splinternieuwe gebouw dat we nu kennen. "Door de jaren heen heb ik niet alleen de locatie maar ook het vakgebied zien veranderen. Vooral in het type operaties dat wordt uitgevoerd. De kijkoperatie is een grote ontwikkeling geweest. Nu doen we dat zelfs bij baby’s. Dat had je 30 jaar geleden niet kunnen bedenken,” vertelt de chirurg.
(tekst gaat verder onder de foto)
Ook binnen zijn specialisatie, de behandeling van botbreuken bij kinderen, is veel vooruitgang geboekt. “Hoewel mijn vakgebied minder snel verandert dan andere, hebben we grote stappen gezet,” aldus Jan Hein. “Een voorbeeld is het gebruik van speciale pennetjes bij een ingreep. Hierdoor herstellen jonge patiënten sneller en is de operatie minder ingrijpend.” De chirurg zorgde jaren geleden zelf voor de introductie van deze behandeltechniek in ons ziekenhuis.
Blauwe slagroom
Ook op andere gebieden was Jan Hein inventief: “Ik herinner me een kind van een paar maanden oud met een lek in de buik, waardoor deze volliep met lymfevocht. Voor de operatie gaven we het kind blauwe slagroom. Hierdoor konden we tijdens de operatie precies zien waar het lek zat. Dit konden we vervolgens herstellen. Twee weken later was het kind helemaal opgeknapt.”
Jan Hein kijkt met trots terug op zijn loopbaan, al herinnert hij zich ook de moeilijke momenten. “Natuurlijk heb ik ook genoeg verdrietige situaties meegemaakt. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een kind dat we na een ‘verdrinking’ niet meer konden redden. Dat neem je wel mee naar huis.”
Positieve gevolgen van nieuw overheidsbeleid merkte Jan Hein direct op de operatiekamer: “Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar betere verkeersveiligheid door bijvoorbeeld rotondes en de gordelplicht hebben echt iets veranderd in ons werk. Net zoals dat er minder kinderen overlijden door de komst van vaccinaties.”
Goede sfeer
Jan Hein is vol lof over het team waarmee hij al die jaren heeft gewerkt. Van de doktersassistenten tot zijn ‘maatje’ Gerda Zijp, de kinderchirurg met wie hij 18 jaar samenwerkte. “We hebben hier altijd een zeer kundige werkwijze gehad en bovendien een ontspannen sfeer. Dat hoor je ook van ouders en medewerkers. Er is ook veel aandacht voor het voorkomen van angst, pijn en stress. Heel belangrijk!” zegt hij met een glimlach. “Iedereen is welkom in ons ziekenhuis. We vinden altijd wel een gaatje om een patiënt te zien, als er zorgen of vragen zijn. Die laagdrempelige benadering zorgt ervoor dat ouders en kinderen zich op hun gemak voelen. Dat hebben wij als team goed voor elkaar.”
Frisse kijk
Nu Jan Hein met pensioen gaat, start Dominique Olthof in het JKZ als zijn opvolger. Zij brengt een frisse kijk en nieuwe expertise mee, vooral op het gebied van kindertrauma en complexe botbreuken. “In Nederland is het niet gebruikelijk dat kinderchirurgen zich richten op de behandeling van botbreuken bij kinderen. Meestal wordt dat overgelaten aan traumachirurgen”, zegt Jan Hein. De combinatie van kinderchirurgie én traumachirurgie maakt Dominique een perfecte opvolger. En het JKZ een perfecte plek voor de enthousiaste chirurg.
Dominique is geen onbekende in het JKZ. Een deel van haar opleiding tot chirurg deed zij in het HagaZiekenhuis. “Het JKZ behoort tot de gespecialiseerde kinderziekenhuizen in Nederland. Werken in dit team voelde vanaf het begin heel goed.”
Van elkaar leren
Dominique heeft veel opgestoken van Jan Hein. “Vooral zijn bekende uitspraak “stuur de natuur” blijft me bij. Botbreuken bij kinderen genezen relatief snel en goed. Het is belangrijk om te weten bij welke leeftijd en bij welke type breuk je streng(er) moet zijn en/of wél (direct) moet opereren”. Het doel is om zo minimaal invasief mogelijk te behandelen”
Wetenschappelijke ontwikkelingen
Ook wetenschappelijk onderzoek krijgt met Dominique een nieuwe impuls. Ze verricht zelf onderzoek naar kindertrauma en is ook enthousiast over de professionele studies waaraan het JKZ deelneemt. Zoals een groot (prospectief) onderzoek naar kijkoperaties bij liesbreuken en diverse studies naar o.a. bovenbeenbreuken en breuken van de bovenarm.
“Wetenschappelijk onderzoek bij kinderen werd vroeger minder gedaan”, vertelt Dominique. “De laatste jaren zien we hier positieve ontwikkelingen in. En dat is belangrijk, want zo kunnen we onze zorg blijven verbeteren.” Het JKZ werkt hierin samen met andere ziekenhuizen uit binnen- en buitenland. Volgend jaar vertrekt Dominique voor een periode naar Liverpool om daar te leren van orthopeden die gespecialiseerd zijn in botbreuken bij kinderen.
Tijd voor een nieuwe generatie
Jan Hein heeft vertrouwen in de toekomst van het JKZ en zijn opvolger. “Het is tijd voor een nieuwe generatie. Dominique brengt de kennis en kunde mee die het ziekenhuis nodig heeft. Ik ben blij dat we zo’n goede chirurg gevonden hebben,” zegt hij. Dominique kijkt uit naar de komende jaren en haar verdere bijdrage aan het JKZ. “Ik heb veel zin in dit avontuur.”