"Loopt of staat mijn kind wel goed?"

07 oktober 2021

De eerste stapjes op eigen benen zijn bijzondere momenten. Voor het kind zelf, maar natuurlijk ook voor papa en mama. Toch kan de trots bij ouders snel omslaan in angst. Loopt mijn kind wel goed? Waarom staan de benen niet recht? Moet ik naar de huisarts of naar een specialist? Help!

Zorgen maken meestal niet nodig

Orthopedisch chirurg Joost van Linge begrijpt die angst bij ouders heel goed. “Bij de meeste kinderen is de stand van de benen of voeten anders dan bij volwassenen. Ze lopen bijvoorbeeld op de tenen of met de voeten naar binnen. Of ze hebben O-benen of platvoeten als ze beginnen met lopen. Soms loopt een kind vrij normaal, maar krijgt het opeens X-benen als het ongeveer 2 jaar oud is. Daar kan je als ouder best van schrikken.”

Maar zijn de zorgen terecht? “Vaak niet”, zegt Joost. “Er is bijna geen kind dat meteen perfect loopt. Dat is ook logisch: de benen en voeten moeten sterker worden en zich goed gaan vormen. Dat gebeurt bijna altijd vanzelf als het kind ouder wordt.”

(tekst loopt door onder foto)

Gespecialiseerd kinderfysiotherapeut Tjalda van Grieken en kinderorthopedisch chirurg Joost van Linge willen ouders graag geruststellen. “Er is bijna geen kind dat meteen perfect loopt.”

Speciale polikliniek

In het Juliana Kinderziekenhuis komen veel kinderen met afwijkende voeten of benen. In 2019 startte het ziekenhuis daarom met de screeningspoli. Op deze polikliniek nemen gespecialiseerd kinderfysiotherapeut Tjalda van Grieken en haar collega’s ruim de tijd om kinderen te onderzoeken. Tjalda: “We kijken hoe het kind loopt en beweegt. Ook doen we wat oefeningen. Vaak kunnen we de ouders al snel geruststellen. Er is bijna nooit sprake van een echte afwijking. Ook al zien de benen of het looppatroon er soms wat bijzonder uit. Als we vermoeden dat er wel iets aan de hand is, dan kijkt de kinderorthopedisch chirurg mee. Zo krijgt het kind de zorg die het nodig heeft.”

Geduld

Joost en Tjalda merken dat veel ouders op de screeningspolikliniek dezelfde vragen en zorgen hebben. Joost: “Er wordt snel gedacht aan steunzolen of oefeningen. En dat terwijl ‘tijd’ vaak de allerbeste behandeling is. Ons advies is dan ook meestal: heb geduld.”

De kinderorthopedisch chirurgen en gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten willen ouders graag geruststellen. Dat proberen ze te doen in een reeks video’s. Tjalda: “In deze filmpjes laten we kinderen zien die afwijkend lopen, maar toch geen behandeling nodig hebben. We vertellen wanneer ouders zich geen zorgen hoeven te maken. En in welke gevallen het wel handig kan zijn om de huisarts om een doorverwijzing te vragen. We hopen dat veel ouders zich hierdoor wat minder zorgen maken.”

Bekijk de video’s op www.julianakinderziekenhuis.nl/benen


Naar het overzicht