Nieuws & Agenda
ActionsFeiten en fabels over vaccinaties: ‘Voorkomen is beter dan genezen’
27 June 2024De meeste kinderen in Nederland zijn gevaccineerd. Daardoor zijn zij beschermd tegen verschillende infectieziekten, zoals kinkhoest en mazelen. Toch kiezen steeds meer ouders ervoor hun kind niet te laten vaccineren. Dat is zorgwekkend, vinden kinderarts Mirjam van Veen en kinderarts in opleiding Evelien van Kempen. De gevolgen van de steeds lagere vaccinatiegraad zijn dagelijks te zien in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag en op de kinderafdeling in HagaZiekenhuis Zoetermeer.
Is het nodig mijn kind te beschermen tegen infectieziekten? Het is een vraag die speelt bij veel jonge ouders. De ziektes kwamen jarenlang weinig voor in Nederland. Waarom dan toch een vaccinatie? Mirjam legt uit: “Een vaccinatie beschermt jouw kind, waardoor het niet heel ziek wordt als het besmet wordt met een infectieziekte. Dat voorkomt in veel gevallen een opname in het ziekenhuis. Maar de laatste tijd zien we in ons ziekenhuis opeens weer veel kinderen met kinkhoest. Een ziekte waar vooral baby’s heel erg ziek van kunnen worden. Dit jaar zijn in Nederland al meerdere kinderen overleden aan kinkhoest. In vorige jaren zagen we dat niet. Dat komt omdat meer ouders er toen voor kozen hun kind te beschermen met een vaccinatie.”
“De invoering van het Rijksvaccinatieprogramma in 1957 was een groot succes. Daardoor stierven steeds minder kinderen aan een ernstige infectieziekte”, vult Evelien aan. “In de loop der jaren kwamen er steeds meer en betere vaccinaties. Dat is heel fijn. Want ziekte voorkomen is altijd beter dan genezen.”
Uitbraak mazelen
“Door de lager wordende vaccinatiegraad kunnen uitbraken van infectieziektes ontstaan. Zo meldde de GGD vandaag dat er een mazelenuitbraak is in de regio Haaglanden”, zegt Mirjam. “Deze ziekte is zeer besmettelijk. Vooral jonge kinderen kunnen hiervan bijvoorbeeld ernstige long- of hersenontsteking krijgen. Laten we onze kinderen hiertegen beschermen. De oplossing bestaat al bijna 50 jaar en is al net zo lang heel effectief en veilig. Twijfels over vaccinatie zijn niet nodig. En als ze er toch zijn, dan zijn wij altijd bereid om ze weg te nemen bij ouders.”
Feiten en fabels
FABEL: ‘Mijn kind kan autisme krijgen door een vaccinatie.’
Mirjam: “In 1998 beweerde een onderzoeker dat kinderen autisme krijgen door vaccinaties. Alleen werd al snel duidelijk dat dit niet klopt en dat het onderzoek verkeerd was uitgevoerd. Er is geen enkel verband tussen autisme en vaccinaties. Autisme is grotendeels erfelijk.”
FABEL: ‘Mijn kind kan immuun worden voor een infectieziekte door supplementen.’
Mirjam: “Dit klopt niet. Sommige supplementen kunnen het afweersysteem ondersteunen. Ze kunnen helaas niet voorkomen dat kinderen ziek worden als ze eenmaal besmet zijn met een infectieziekte.”
FEIT: ‘Ook als mijn kind gevaccineerd is, kan het ziek worden.’
Evelien: “Ook gevaccineerde kinderen kunnen ziek worden. Wel worden kinderen minder ernstig ziek wanneer zij zijn ingeënt.”
FEIT: ‘Mijn kind kan ziek worden van een vaccinatie.’
Evelien: “Dat klopt. Een kind kan als bijwerking koorts krijgen en zich een paar dagen niet zo lekker voelen. Eigenlijk is dat goed nieuws. Zo weet je dat het immuunsysteem aan het werk is. Daardoor is je kind goed beschermd tegen de ziekte. Ernstige bijwerkingen zijn heel erg zeldzaam.”
FABEL: ‘Mijn kind is te jong om te vaccineren.’
Mirjam: “Veel ouders vinden hun kind te jong voor een vaccinatie, omdat ze het geen pijn willen doen. Maar juist heel jonge kinderen zijn het kwetsbaarst voor infectieziekten. Daarbij komt dat een kind op jonge leeftijd amper iets merkt van een inenting als het goed wordt afgeleid. De bijwerkingen zijn misschien even vervelend, maar je beschermt je kind tegen een veel ernstigere ziekte. In Nederland kunnen zwangere vrouwen zich ook laten vaccineren tegen kinkhoest. Daarmee is hun baby vanaf de geboorte al beschermd. Door later nog een aanvullende vaccinatie aan het kind te geven, is het langer beschermd.”