Uniek onderzoek naar verschillen zieke en gezonde kinderen in JKZ

08 augustus 2019

Matthijs Kruizinga, arts-onderzoeker bij het JKZ en het CHDR, vertelt wat er zo belangrijk is aan dit onderzoek: "Van veel behandelingen bij kinderen weten we nog niet of ze eigenlijk wel goed werken. Dit komt omdat er ethische vraagstukken spelen bij geneesmiddelenonderzoek bij kinderen. Vaak moet er bijvoorbeeld bloed geprikt worden. Moet je kinderen daar zonder medische reden aan blootstellen? Bij dit onderzoek willen we een aantal waarden (bijvoorbeeld bloeddruk, temperatuur, slaappatroon) van gezonde kinderen vaststellen en daar de behandeling van zieke kinderen aan relateren."

Behandeling bijstellen

De deelnemende kinderen moeten een aantal weken hun temperatuur, bloeddruk, longfunctie en gewicht meten. Daarnaast beantwoorden ze dagelijks enkele vragen over bijvoorbeeld hun activiteiten en slaappatroon via een app. "De gezonde kinderen moetend drie weken lang hun temperatuur, gewicht, slaap, bloeddruk, hartslag en longfunctie meten. Daarnaast beantwoorden ze elke dag een paar vragen over bijvoorbeeld hun activiteits- en slaappatroon. Als het goed is, komen hier een aantal normaalwaarden uit. Die kunnen we vergelijken met de waarden van zieke kinderen. Aan de hand van de waarden voor en na een behandeling kunnen we ook kijken wanneer en in welke mate we de behandeling van zieke kinderen moeten bijstellen", aldus de onderzoeker.

Het systeem dat naar aanleiding van dit onderzoek ontwikkeld wordt, kan in de toekomst ook gebruikt worden voor onderzoek naar de werkzaamheid van geneesmiddelen.

Gezonde kinderen gezocht

Matthijs Kruizinga zoekt nog 30 gezonde kinderen van 12 tot 16 jaar en 25 gezonde kinderen van 2 tot 6 jaar voor deelname aan dit onderzoek. Het onderzoek kan gewoon thuis worden uitgevoerd. Deelnemers krijgen een cadeaubon.

Geïnteresseerd? Mail/bel dan naar mkruizinga@chdr.nl / 070-210 81 20.


Naar het overzicht